Kedves Látogató! Üdvözöllek a blogomon, ahol scrapbook alkotásaimat láthatod. 2009. márciusában találkoztam a scrapbookinggal, és azóta az életem részévé vált.
Ha tetszik, amit látsz, vagy épp ellenkezőleg: nem tetszik, és esetleg építő jellegű kritikád van számomra, ne fogd vissza magad. Szólj hozzám! Szívesen veszem! :)
.

Benedek - tippek és trükkök

>> 2010. április 21., szerda

Ahogy ígértem, itt a mód, ahogyan én csinálom az összemosást, maszkolást. (Megint leírom, mint mindig, hogy nem vagyok PS-guru, nem akarom megmondani a tutit, nekem is rengeteget kellene még tanulnom. De hátha valaki hasznát veszi annak, amit én már tudok...)

1. HÁTTÉR: kiválasztom a papírt, amit alapnak szeretnék




2. FOTÓ: beillesztettem, és elhelyeztem úgy, ahogy látni szeretném majd a kész képen:


3. MASZKOLÁS: szeretném, ha csak ott látszana a fotó, ahol Beni van, és a többi helyen nem takarná el a hátteret (ha már ilyen szépet sikerült találni... :D) Ehhez először is kiválasztom a Lasszó eszközt (L):


Majd körberajzolom azt a területet, amit látni szeretnék - jelen esetben Benit. Nem kell arra törekedni, hogy pontos legyen a körberajzolás, mert a szegélyeket úgyis el fogom mosni, így nem lényeges. Nekem így nézett ki a kijelölésem:


Most jön az elmosás. Select/Feather (Alt+Ctrl+D) 


A maximális beállítás 250 pixel, nagyfotós oldalaknál érdemes hagyni ezt az értéket. Ha kisebb a fotó, akkor lehet csökkenteni. Amikor ezzel is megvagyok, létrehozom a rétegmaszkot: a Layers(Rétegek) paletta alján rákattintok az Add Layer Mask (Rétegmaszk hozzáadása) ikonra:


És így néz ki az oldalam:


Ha esetleg nem vagyok elégedett vele, akkor rákattintva a layer mask-ra (mindenképp arra kell kattintani, és nem a képre!!!) ecsettel tudok még módosítani [ha valamit el akarok tüntetni, feketével, ha vissza akarok hozni a képből, akkor fehérrel festek]. Ehhez lágy ecsetet szoktam használni, és általában csökkentem az opacitást:


4. HÁTTÉRBE MOSÁS: a fotó "kivágásával" elégedett vagyok, csak még nem simul bele olyan szépen a háttérbe, mint ahogy szeretném. Úgyhogy kicsit játszom a keverési módokkal. Általában több réteget használok. Jelen esetben kettővel értem el azt a hatást, amit szerettem volna. A már meglévő réteg keverési módját Luminosity(Fényintenzitás)-ra állítottam. Mivel még mindig nagyon "elütött" a fotó, csökkentettem a fedettségét:



Így a fotóm már szépen beleolvadt a háttérbe, de szeretném visszahozni a színeket is rá. Úgyhogy lemásolom a réteget (Ctrl+J), majd annak keverési módját Soft Light(Lágy fény)-re állítom. Így újra színes a fotóm:



Ezután már csak rátettem Jopke gyönyörű overlay-ét, egy kis díszítés, és kész is volt a mű... :)

Remélem, érthetően sikerült leírnom, és hogy használhatónak találjátok majd. Ha kérdésetek van, nyugodtan tegyétek fel, ha tudok, válaszolok... :D
Posted by Picasa

11 megjegyzés:

Kriszta 2010. április 22. 5:47  

Ezt biztos kifogm próbálni. Köszi.

szrjudit 2010. április 22. 8:50  

Fantasztikus a leírásod, első olvasásra követni se tudom, de kipróbálom, tuti ;)

Bíró Ágnes 2010. április 22. 9:38  

Igen Eszter hasznos volt és teljesen érthető, köszi. :)

Unknown 2010. április 22. 12:51  

köszi a leírást :) légyszi nézz be hozzám egy játékra :)

Krisz 2010. április 22. 13:34  

Köszi a leírást! Én is megpróbálom! :)

eralilla 2010. április 22. 14:32  

Nagyon köszi, hogy leírtad. Én kis is próbáltam. Köszi, köszi!!!

Kata 2010. április 22. 15:11  

Szuper leírás! Szerintem a PS guruknak is mindig van mit tanulni, végtelen lehetőségeket nyújt ez a program. Ezt a maszkolást is mindenki másképp csinálja. A tanításról pedig eszembe jutott Lomb Kató, aki mindig csak egy-két leckével járt előbb, mint a tanítványai. Ezért merek én is tutorialt írni ;) Szóval Te se fogd vissza magad! :)

Florci 2010. április 23. 10:25  

Eszter, nagyon köszönöm, hogy a még friss, hiányos, de készülő blogomra benéztél, és követője lettél!! Nagyon jól esett!!!
Ez a leírás pedig azért fantasztikus, mert hiába van ps-ben, ahogy magyarul is elmondod, mit csináltál, valószínűleg át tudom gimpre ültetni!! Szólok, ha sikerült!!
Szép napot!!!! Florci

Ágicza 2010. április 23. 15:11  

Szuper!! Köszönöm!!:))

Margó 2010. április 25. 12:00  

Nagyon hasznos ez a leírás, bevésődik nekem, hogy mi mindenre kelle figyelnem:-)köszönöm!

Noncsi 2010. április 25. 15:42  

Hű, de jó, hogy leírtad. Ugyan én is szoktam használni maszkolást, de másképpen. De nagyon tetszik a technikád. 100% ki fogom próbálni. ;)
Az előző bejegyzésedben pedig kifejezetten örültem, hogy megmutattad a fotómanipuláció lépéseit, mert azt mindig annyira szeretnék készíteni, de valahogy sohasem sikerül.
Esetleg, ha a jövőben készítesz így oldalt és van időd és kedved akkor megosztod velünk. Én személy szerint nagyon örülnék neki!!! :)))

Megjegyzés küldése

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP