Kedves Látogató! Üdvözöllek a blogomon, ahol scrapbook alkotásaimat láthatod. 2009. márciusában találkoztam a scrapbookinggal, és azóta az életem részévé vált.
Ha tetszik, amit látsz, vagy épp ellenkezőleg: nem tetszik, és esetleg építő jellegű kritikád van számomra, ne fogd vissza magad. Szólj hozzám! Szívesen veszem! :)
.

4 évesem - Hogyan készült?

>> 2010. június 1., kedd

Vannak oldalak, amikor valaki vezeti a kezem. Amikor minden együtt van: a fotó, a készlet, a belső késztetés. Nem tudatosan csinálom, amit csinálok, hanem csak alakul. Ez is egy ilyen oldal lett. És amikor mutattam (szr)Juditnak, azt mondta, hogy nagyon szépen kiemeltem a fotót. Ezért gondoltam, ezt megjegyzem, hogyan csináltam. Úgyhogy leírom. És ha már leírom, akkor megosztom veletek is, hátha valaki tudja használni. :)Azért előtte még szeretném megemlíteni, hogy kik inspiráltak (ha nem is tudatosan) az oldalam készítésekor: legelőször is Salamandre nagyfotós oldalai (érdemes szétnézni a galériájában, fantasztikus!),(szr)Judit (a háttér kialakításánál), és Icka gyönyörű oldala, a Treasure. Köszönöm nektek! :) 

1. FOTÓRETUSÁLÁSNa, ezek azok a lépések, amiket nem lenne etikus leírnom, hogy hogyan csináltam, hiszen amit itt csináltam, azt mindent Scott Kelby Photoshop - Digitális Fotósoknak c. könyvéből vettem. Így csak a könyvet ajánlom mindenkinek, aki szeretne kicsit jobban elmélyedni a digitális retusálásban.És amiket felhasználtam belőle: Színkezelés + Azok a ragyogó szemek + Haladó szintű lágyítás

És ha már belefért egy könyvajánló, akkor ajánlok egy oldalt is, régen itt is sokat bóklásztam, és nagyon jó leírások vannak a retusáláshoz: http://www.digiretus.hu (itt vannak Photoshop, GIMP, Photoshop Elements leírások is).2. PHOTOSHOP ACTIONSImádom az Action-öket. Nemrég találtam rá egy újabb csomagra, amit azóta előszeretettel használok. Ez a The Pioneer Woman csomagja (az ingyenes Action-csomagot innen tudod letölteni). A letöltési oldalon van egy nagyon jó kis kép is, amin fel van tüntetve, hogy milyen Action-ökkel milyen eredményt lehet elérni.
Én itt hármat használtam - szerencsére annyira jól meg van csinálva, hogy az egyes akciók rétegeit mappában helyezi el a dokumentumban. Így néztek ki az én rétegeim:


(Miután lefuttattam egyet, csak visszaálltam a fotórétegre, és már indítottam is a következőt. Ha valakinek magyar PS-e van, akkor a B&W Beauty hibát jelez, ilyenkor a párbeszédpanelen a Leállításra kell kattintani és át kell nevezni azt a réteget, amit nem talál, arra, amit keres - ez más Action-ök esetében is igaz, régen ettől mindig megijedtem... Majd újra az indítás gombra kattintani, és akkor folytatja a műveleteket. )

3. AZ OLDAL ÖSSZEÁLLÍTÁSA
Na, egész eddig nagyjából tudtam, hogy mit csinálok, itt következett az, hogy elkezdtem próbálkozni, és véletlenül jól alakultak a dolgok... :D Csak a rétegeimet mutatom, a beállításokkal:

A háttér két papír összemosásával készült:


Az első papír volt a háttér, erre helyeztem rá a másodikat, mutatom a beállításokat és a maszkot, amit alkalmaztam rajta:


A maszkot már a fotó felhelyezése után készítettem, így már tudtam, hogy hol szeretném, ha átütne kicsit a papír. A maszk létrehozásánál az (szr)Juditnál látott módszert alkalmaztam, csak többször használtam a színátmenet eszközt (ilyenkor oda kell figyelni, hogy a második használattól a színmódot a Lineáris fakítás (Hozzáadás)-ra[Linear Dodge] állítsuk, mert különben mindig törlődik az előző maszk és csak az új látszik).

És a három fotó-rétegem:

A legalsónál nem használtam maszkot, itt az egész fotó látszik:

Fényintenzitás + 22% kitöltés [Luminosity + Fill: 22%]

A következő rétegnél már maszkoltam, mert csak Benedeket akartam kiemelni. A maszkolásnál azt a módszert alkalmaztam, amiről már korábban írtam (itt).


Színégetés + 84% fedettség [Color Burn + Opacity: 84%]

a maszk:
(Ahol Beni volt, ott rámentem még fehér ecsettel, hogy egyik részlet se vesszen el. Csak a hátteret akartam belemosni a papírba.)

Az eredménnyel még nem voltam elégedett, mert Beni arca így ijesztően fehér volt. Így vissza kellett rá hoznom egy kis színt, de csak az arcára. Emiatt került rá a harmadik fotó-réteg:

Többszörözés + 61% fedettség [Multiply + Opacity: 61%]

a maszk:

Látszik, hogy csak az arc fehér (azaz ott látszik maga a réteg), ill a fejnél azok a részek, ahol a haj alól nagyon kitűnik a fejbőr.

Remélem, hogy használhatónak találjátok a leírást, és megint csak ajánlani tudom a kísérletezgetést: ennél a fotónál és ezeknél a háttereknél jók voltak ezek a beállítások, keverési módok, de egy másik fotónál már biztosan módosítani kell rajta valamit.

Ha kérdésetek van, szívesen válaszolok rájuk, ha tudok! :)

8 megjegyzés:

Krisz 2010. június 1. 22:58  

Köszi Eszti ezt a szuper leírást! :)

do 2010. június 2. 0:31  

De jó, megnéztem amit belinkeltél a retusáláshoz. Tök jók a gimpes leírások. Már próbálgatom is :DDD
Köszi!

Janka 2010. június 2. 6:59  

köszi szépen a leírást, hasznos volt :) a könyvnek pedig utánanézek, ha otthon leszek :)

Kata 2010. június 2. 8:33  

Ezer hála és köszönönet! Nagyon tetszett a leírásod! :) (megtoldottam a readeremet és a könyvkívánságlistámat is.)

icka 2010. június 2. 9:56  

Hú, na még én is meg vagyok említve!!! Köszi!!!
Na szóval akartam ám hagyni megjegyzést, hogy használtam a templétedet, csak valahogy elkeveredtem a géptől(mert lufit kellett ütögetnem :D) aztán már nem értem vissza.
Wow ez nagyon klassz bejegyzés még át kell tanulmányoznom részletesen. Ami nagyon távol áll tőlem a PS-ben az a maszkolás. Persze valószínűleg azért, mert alig tudok róla valamit. Na de legalább egy feltáratlan terület!(egy a sok közül) A könyv nekem is megvan, vagy két éve, de még nem sikerült belemélyednem.(még egy kutatási terület :D) Jó, hogy eszembe juttattad!
Szívesen fogadok sok ilyen szuper bejegyzést!!!;) Köszi!!!

CraftCrave 2010. június 2. 16:22  

Just a quick note to let you know that a link to this post will be placed on CraftCrave today [02 Jun 02:00pm GMT]. Thanks, Maria

millu 2010. június 2. 17:57  

köszi szépen a leírást,ezen a nem találja az adott réteg dolgon én is mindig elakadok és a folytatásra megyek,ezért alakul másképpen az action,mint ahogy kellene neki.milyen apróságnak tűnik ez,mégis teljesen más az eredmény.Szeretem a leírásaidat,ezt az actiont én is használom sokat.A maszknál sem tudtam ezt,hogy miért nem marad az első is meg,szuper.Jó lehet nagyon ez a könyv is,már az elején a fényképnél mennyi változás látszik,sokkal finomabb lett a fotó.
Még sok ilyen apró trükköcskét szívesen fogadok tőled.:D
Rengeteg időm megy el a fotó alakítással,főleg ha belemerülök,elkezdek keresgélni,áááá..

Eliza Kitty 2010. június 4. 18:01  

De klassz, hogy így leírtad és megosztottad! Köszi!
Nagyon klassz lett az oldalad!

Megjegyzés küldése

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP